Lars Petter Sveen, forfatter og ansatt i foreningen Les

Som bibliotekar går du til en meningsfylt og viktig jobb, som du virkelig kan brenne for. Det er noe usnobbete over det. Man går ikke tett på forlag, kritikere og forfattere, men befinner seg i den motsatte enden av næringskjeden, sier Lars Petter Sveen.

Foto John Hughes

Sveen er forfatter og utdannet bibliotekar.Han har vunnet en rekke priser og stipender for novellesamlingen «Køyre frå Fræna», deriblant Tarjei Vesaas’ debutantpris og Aschehougs debutantstipend. For to år siden ga han ut sin første roman. Men han snakker gjerne varmt om bibliotekarutdanningen ved HiOA, som han begynte på etter at han publiserte sin første bok.

– Jeg ser bibliotekene som en hjørnesteinsinstitusjon i demokratiet. Det handler om at alle skal ha muligheten til å oppsøke kunnskap, enten de er på jakt etter Dostojevskij eller båtmagasiner. Det handler om at alle skal ha rett til kunnskap. Det er et privilegium å jobbe i bibliotek, og det er viktig at en så stor og betydningsfull institusjon har dyktige medarbeidere.

Med den teknologiske utviklingen er det kanskje enda viktigere enn før, mener han. – Jungelen er blitt større, og det er enda vanskeligere å manøvrere i den. En del av bibliotekarutdanningen er at man lærer å bli informasjonsarbeider, og da kan man bistå andre i å manøvrere i jungelen.

UNGE LITTERATURKRITIKERE.
Nå jobber Sveen femti prosent for foreningen Les, som arbeider for å formidle litteratur. Kombinasjonen gir en veldig god innfallsvinkel til arbeidet, forteller han. – I litteratur- og forlagsverdenen møter jeg mange som har studert litteraturvitenskap, men der virker det som det er mange om beinet. Bibliotekarstudiet gir noe litt annerledes og litt mer. Det er mer av et håndverk. Man jobber mer med formidling, forteller han.

Når vi snakker med Sveen, er han i full gang med å planlegge arbeidet med Ungdommens kritikerpris, som organiseres hvert år av foreningen Les i samarbeid med flere litteraturorganisasjoner. Sju klasser fra videregående skole skal de neste fire månedene lese seg gjennom åtte av årets beste voksenbøker. Deretter skal de kåre en verdig vinner av landets eneste ungdomspris for voksen skjønnlitteratur.– Det er veldig stilig å kunne jobbe med dette. Elevene trenger dypt inn i materien, og det er slett ikke alt som faller i smak. Det er veldig gøy å se hvordan kjente forfattere som Per Petterson blir grillet skikkelig av elevene under forfattermøtene, sier Sveen.

Tekst Even Tømte / Foto John Hughes