Berit Petersheim, spesialbibliotekar, Serieteket, Deichmanske bibliotek på Grünerløkka

Serieteket under Oslo Comics Expo. Foto: The international comics festival in Oslo, Norway

Overordnet sett så er jeg tegneseriemisjonær! Mitt hovedarbeidsfelt er å fortelle alle andre, spesielt lærere og bibliotekarer, at tegneserier er et fantastisk mangfoldig medium. Som faglig ansvarlig for Serieteket driver jeg samlingsutviklingen (innkjøp osv), har klassebesøk og har ulike arrangementer som feks serieskaperkurs og utstillinger. Jeg reiser en del rundt og holder foredrag om tegneserier i biblioteks- og skolesammenheng. Serieteket får masse henvendelser av bibliotekarer som ønsker å få mer info om hvordan de kan bygge opp sin egen tegneseriesamling. Dette hjelper jeg til med.

Ellers er det kjempeviktig i min jobb å ha et nettverk rundt meg i tegneseriemiljøet i Norge. Da blir det mye enklere å få gjennomført kulturarrangementer og andre prosjekter på tegneserier. Jeg vil spesielt nevne tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo som er et samarbeid mellom Serieteket og tegneseriemiljøet i Oslo.

Hva var det som gjorde at du valgte bibliotekarutdanningen?

Helt ærlig? Da blir det klisjéen om jeg var interessert i litteratur og kultur og hadde lyst til å jobbe med det. Bibliotekarutdanningen ble da midt i blinken. Da jeg senere oppdaget at studiet inneholdt en del IKT, ble det enda mer aktuelt. Jeg husker jeg så en brosjyre om studiet på videregående, og den ble faktisk utslagsgivende for mitt valg.

Er du fornøyd med yrkesvalget?

Ja, det er jeg. Er veldig fornøyd med å ha havnet på dette levende kulturhuset som Deichmanske bibliotek på Grünerløkka er. Nå som jeg har spesialisert meg så mye innen tegneserier, er jeg faktisk usikker på om jeg noen gang ønsker å jobbe i vanlig folkebibliotek igjen. Men med denne utdannelsen har man jo veldig mange muligheter.